Saturday, April 21, 2012

hipo...

...potam. acikcasi hipo denince aklima ilk gelen sey, zamaninda antik misir'da diger her seyden fazla olume sebep olmus bu sevimli hayvan.

sevimli dedim de, esasen tanidigim tek hippopotam british museum'un meshur antikitelerinden olan su ustteki.


ama derdim o degil. zaten hippo antik yunanca'da at anlamina gelen ἵππος'dan; hipo ise 'asagisinda' diye cevirebilecegim ὑπό'dan geliyor. sikintim ise, bir japon'un (hakaru hashimoto) basimiza sardigi hipotiroidim. zaten dikkat ettim, ne zaman basima bir hastalik sarilsa, birilerinin kulaklari cinliyor (ya da mezarinda ters donuyor.) hatirlayacak olursak diger orneklerimiz de thomas hodgkin ve kendisinin adini verdigi tip lenfomada gorulen guzide hucrelere isimlerini veren dorothy reed ve carl sternberg isimli sahislardi. rahmetlileri zamaninda cok andim. simdi sira hakaru-san'da.

dorothy reed. like a boss.


reed-sternberg hucresi. carl sternberg'i kimse sallamamis ve internetlerde fotografi yok. yaziiik.

 





 
    hakaru-san. duydugu uzuntu yuzunden okunuyor.
bu noktada, isyanim su dilemma uzerinden: hipotiroidim var, bunun icin ilac almam gerekiyor ki eksik hormonu dengeleyeyim. fakat hipotiroid icin aldigim ilac gunde birkac kere hipertiroid ataklarina sebep oluyor. ilaci birakamiyorum cunku o zaman hipofiz bezim cok uzulurek, tiroid bezime "kaytarma!" mealli TSH yolluyor. zaten kendi haline birakilinca, kendi immun sistemim kendi tiroidime saldirdigi icin (iste boyle kendi icinde savas veren bir yapim var) bu opsiyon mumkun degil. butun bunlari duzeltmesi icin aldigim sentetik tiroid hormonu ise (yunanca "iyi" anlamina gelen eu- prefix'i kullanilarak sevimli bir havaya sokulmaya calisilmis euthyrox) hem daha bunyemi normal hormon seviyelerine ulastiramadi HEM DE ara ara overdrive'a gecip bana sanki hipertiroidmisim gibi semptomlar yasatiyor.


lutfen tip bilimi bunu cozsun. bugun cumartesi, yarin pazar, hadi pazartesi de 23 nisan, resmi tatil. ama sali gunu masamda istiyorum.

(cunku neredeyse pazar gunu geldi catti ama ben hala game of thrones'un ucuncu bolumunun tamamini izleyebilmis degilim. becauseofreasons.)

5 comments:

Anonymous said...

what reasons.

siaguyobze said...
This comment has been removed by the author.
cheja said...

siaguyobze buraya cok aciklamali bir comment yazmis, sonra silmis. ben e-mail'den okudum. kendisine tesekkur ediyorum. e-mail duruyordur insallah bir yerlerde hala.

siaguyobze said...

tekrar geçmiş olsun. yorumu tekrar gönderdiğimi düşünüyordum ama başarılı olamamışım. konu hakkında daha detaylı bir bilgiye ihtiyacınız varsa ya da yorumun tam içeriği elinize ulaşmadıysa seve seve yardımcı olmaya çalışırım. ama maalesef orjinal yoruma ulaşamadım.

Pınar said...

Cheja merhaba. Ben de bu dertten muzdarip olup, 2 doktor değiştirmeme ragmen düzlüğe çıkamamışlardanım. değerlerim olması gereken sınırlar içerisinde ama o depresif hal ve halsizlik belası gitmiyor bir türlü. Hashimoto’dan kaynaklanan sıkıntılarını çözebildiysen paylaşırsan çok sevinirim.