bill bryson, a short history of nearly everything kitabinin acilisinda, nasil ve niye bir araya geldigi tam olarak belli olmayan, bir noktada (olunce) artik bir arada kalmayan birtakim atomlardan olustugumuzdan bahseder. neticede, icimiz disimiz kimya. su an hayatimla ilgili her sey, thyroxine ve triiodothyronine adli iki hormona bagli oldugundan ve insanin kimyasinin bozulmasi kavramini harfiyen yasadigimdan; bu posterlere baktigimda her seyin hakikaten de sadece su amino asit ve atom kombinasyonlarindan gayri bir gizemi olmadigini net olarak idrak ettim. bu tabii gizemsiz oldugu anlamina da gelmiyor; endokrinolog (yani Cuddy) olmak icin senelerini verenler var.
T4 aka thyroxine. kiza hormon yukleyin. |
triiodothyronine (T3). aradaki bir (1) farki bulunuz. |
that said; tabii yasarken "su an amino asitler ve atomlarin olusturdugu hormonlar sebebiyle..." diye baslayan cumleler kuramiyoruz. kuranlar olabilir. onlar herhalde alasiminda betonu fazla kacmis (aramizdalar) yahut kimya phd'si pesindeki azinliktir.
ask. sevgi: sana da laflar hazirladim. sevisme esnasinda ve (duruma gore ozellikle) sonrasinda oxytocin salgiliyoruz. yakin zamana kadar kadinlarda, erkeklerde salgilandigindan daha fazla oldugu iddia ediliyordu (anne-cocuk bonding'i icin de kilit isim bu), son arastirmalara gore (kesin edinborough uni'dir) boyle olmadigi; duruma ve kisilere gore degisen oranlarda salgilandigi neticesine varmislar. buna dair benim yorumum: ne kadar robocop'saniz, hormonlariniz o kadar stabil, o kadar minimal. ergo, tum bu human drama'nin suclusu, bizim (ie. benim) bunlari hep yazdigimiz uzere, yatacak yeri olmayan oxytocin <--- iste O hormon [insert: show haber kirmizi cemberi]. bu bilgiler isiginda, mesela kisa bir sure once sevistiginiz insanlarla aranizda, generate ettiginiz kumulatif oxytocin oraniyla dogru orantili BIR ELEKTRIK ALINIYOR (tesekkurler ece erken). cunku fizyoloji yuzunden. sonra AY BEN BILMIYORDUM olmasin.
(posterlere donersek: fikir cok guzel olmakla birlikte, happiness icin dopamine kullanimi yanlis olmus; "mutluluk" kavramina en yakin hormon serotonin.)